
East Lothian Council 
 

FOI Ref: 2018/121(13236) 
 

I would really appreciate knowing if East Lothian council have a 
policy on "no ball games" signs? If so, when did this policy come 

into force and are there any plans to review this policy? 

 
East Lothian Council (ELC) does not have a formal documented and adopted 

policy with regard to the management of ball games on open space.  In 
view of this, under Section 17(1)(b) of the Act, I must formally advise you 

that ELC has been unable to comply with your request as the information 
you require is not held. 

 
Colleagues have, however, provided the following background information 

which may be of interest to you: 

 
Traditionally, ELC used to erect “No Ball Games” signs on various areas, 

however, these were not supported by any legislation that the ruling could 
be enforced with.  In recent years ELC has not been replacing any existing 

damaged signs or erecting any additional signs.  In cases where ball games 
were seen to be causing detriment to quality of life or damage to property 

we have advised residents to deal with this via Safer Communities Team / 
Police intervention or have tried to design out local problems through 

adaptation of the landscape. 
 

The latter approach has included changes to grass cutting regimes, planting 
of wild flower areas etc. to make areas less attractive for ball games.  

However, there needs to be a balanced approach towards such issues as 
our open spaces are there to be used and enjoyed by the whole community 

and we encourage active healthy living.  Accordingly each discrete situation 

where problems are reported needs to be considered on its individual 
merits.  The difficult decision is trying to determine if a nuisance exists or 

if the use and behaviours are appropriate and acceptable for the area and 
if the reported problems are down to a lack of tolerance. 

 


